Over warmtepompen

Lees hieronder alles over de verschillende soorten warmtepompen. Van hybride tot all-electric.

 

Hybride warmtepomp

▶︎ Bespaar 81% op je gasverbruik

De combinatie van een warmtepomp + een cv-ketel = hybride. De cv-ketel verzorgt in deze opstelling nog wel het warme water (douche/kraan) en springt alleen bij zodra de temperatuur buiten te laag wordt en het dus rendabeler is om je huis met gas te verwarmen.

Je totale gasverbruik kan hierdoor al gauw 81% verminderen.

De hybride warmtepomp is de minst grote investering van alle soorten warmtepompen en kan in veel (ook iets oudere) woningen een flinke gasbesparing opleveren, zonder verlies van comfort. Daarbij blijf je nog wel afhankelijk van een gasaansluiting.

Is de hybride warmtepomp de beste keuze voor jou? Dan zijn er een aantal opties om te overwegen, zoals de Remeha Elga Ace, de Daikin Intergas, de Nefit Bosch Compress 3000i, de Nefit hybride compress 3400i of de Intergas Xtend 5 Hybride.


Zo zit het in elkaar

In de lucht zit altijd warmte. Deze warmte wordt door de buitenunit uit de lucht onttrokken en de binnenunit voegt de warmte toe aan je verwarmingssysteem. Je kunt het vergelijken met een omgekeerde koelkast. De ruimte wordt nu alleen niet gekoeld, maar juist verwarmd. Als de warmtepomp zelf het niet voldoende warm krijgt in je woning, geeft deze een signaal aan de cv-ketel om bij te springen.


Plus- en minpunten

Comfort zoals je gewend bent

Relatief lage investering

Geschikt voor bijna alle woningen van na 1970

Neemt weinig ruimte in beslag

Nog steeds deels afhankelijk van gas

 

Benieuwd of jouw huis geschikt is?

Vraag hier persoonlijk advies aan

Wil je nog meer informatie?

Download het informatiepakket

All-electric ready warmtepomp

▶︎ Ga stapsgewijs van het gas af

Met een all-electric ready warmtepomp begin je nog met een hybride opstelling. Het verschil is dat er bij deze installatie al rekening wordt gehouden met het feit dat je uiteindelijk volledig van het gas af gaat. Dit betekent dat er een warmtepomp met een groter vermogen wordt geïnstalleerd. Zo kan je met dezelfde warmtepomp uiteindelijk ook gasloos verwarmen.

Het moment waarop je volledig van het gas af gaat bepaal je zelf. Zo kun je later investeren om de isolatie en het verwarmingssysteem van je woning te verbeteren en de switch mogelijk maken. Op dat moment plaatsen we een boilervat voor je tapwater-voorziening (douche/kraan).

Is de all-electric ready warmtepomp de beste keuze voor jou? Dan kun je bijvoorbeeld de Daikin Altherma 3 of de Vaillant Arotherm plus overwegen.


Zo zit het in elkaar

Een all-electric ready opstelling werkt in het begin als een hybride systeem. De buitenunit onttrekt warmte aan de buitenlucht en verspreidt deze warmte via de binnenunit naar het verwarmingssysteem. De cv-ketel wordt bijgeschakeld waar nodig.
Wanneer de woning klaar is om van het gas te gaan, wordt de cv-ketel ontkoppeld en neemt het elektrisch element van de warmtepomp het over. Er wordt een boilervat aangesloten voor het opslaan en verwarmen van warm kraan- en douchewater.


Plus- en minpunten

Direct voldoende vermogen om van het gas af te gaan

Stapsgewijs naar volledig elektrisch

Neemt weinig ruimte in beslag

Maximale gasbesparing voor verwarming

Flink lagere investering dan all-electric

Iets hogere investering dan bij een hybride warmtepomp

Benieuwd of jouw huis geschikt is?

Vraag hier persoonlijk advies aan

Wil je nog meer informatie?

Download het informatiepakket

All-electric warmtepomp

▶︎ Ga volledig van het gas af

Met een all-electric warmtepomp ga je, zoals de naam al doet vermoeden, volledig elektrisch verwarmen. Geen gas meer. Zowel je verwarming als je tapwater zal door de warmtepomp verwarmd worden. Een boilervat zal in plaats van een cv-ketel zorgen voor je warme water.

Om goed te kunnen verwarmen met een all-electric warmtepomp moet je woning goed geïsoleerd zijn en is een lage temperatuur verwarmingssysteem nodig. De investering is een groter dan bij een hybride warmtepomp, maar met een all-electric warmtepomp ben je helemaal voorbereid op de toekomst waarin de rol van gas steeds kleiner zal worden.


Zo zit het in elkaar

Net als bij een hybride of all-electric ready systeem wordt er warmte onttrokken aan de buitenlucht. Bij een all-electric systeem is er geen cv-ketel meer aanwezig, maar verricht de warmtepomp al het werk. Het vermogen van een all-electric warmtepomp is daarom iets groter. De buitenunit is vaak ook stiller. Dat zie je terug aan de grotere afmeting van de buitenunit.
Kraan- en douchewater wordt opgeslagen in een boilervat.


Plus- en minpunten

Volledig van het gas af

Maximale gasbeparing

Zeer stil

Alleen geschikt in nieuwbouw of volledig na-geïsoleerde woningen

Benieuwd of jouw huis geschikt is?

Vraag hier persoonlijk advies aan

Wil je nog meer informatie?

Download het informatiepakket